jueves, 9 de enero de 2014

Materials audiovisuals. Vídeo

Feliç any nou a tots! Esper que hagueu tingut una bona entrada a l'any! Jo com a regal de reis us deix la meva darrera entrada. Aquesta vegada es tracta de fer un treball amb un material audiovisual, concretament amb vídeo. Seguim amb el projecte Kantaconmigo, encara que aquest pic el nostre material es diu "artesans de ximbombes". El que he pensat per aquesta nova entrada era tractar la música, però de forma transversal, és a dir, aquest pic volia juntar música i plàstic fer veure la gran relació que tenen. És per això, que aquest vídeo ensenya a fer una ximbomba casolana. 
Com que el projecte va enfocat al coneixement de diferents instruments, volia que es familiaritzessin amb un instrument que els alumnes de Mallorca tenen molt present: la ximbomba. Com que cada any, quan arriba sant Antoni, se'ls explica que és una ximbomba i per a que serveix, no volia fer un vídeo enfocat a això, sinó a que els mateixos alumnes poguessin fer la seva pròpia ximbomba, per quan arribi la data senyalada poder-la ensenyar com és toca i tocar-la tots junts. Per tant, aquí ja intervindríem amb la classe de música, ja que al tractar-se d'una manualitat, la ximbomba la faríem a classe de educació plàstica.
Crec que utilitzar un vídeo dins un context escolar està molt bé, ja que permet als alumnes veure de forma visual tot el que se'ls està explicant. Però si a més son els mestres els que dissenyen aquest vídeo, és encara molt millor, ja que permet adaptar-ho a les necessitats de l'alumnat. Per exemple, si sabem que dins l'aula tenim un alumne amb un problema auditiu, al vídeo li posarem text per a que aquest nin ho pugui seguir. En el meu cas, aquest material que he preparat es donaria a cada alumne, per tant, cada un d'ells farà la feina individualment. Així cada un podrà treballar al seu ritme, degut a que hi ha al·lots que sempre van un poc més avançats que els altres, o tot el contrari. Si cada un té el seu material audiovisual podrà anar a la velocitat o ritme que millor li vagi, sense pressions per si ha d'acabar ràpid. També dona molta autonomia als alumnes, ja que són ells qui decideixen en quin moment aturen el vídeo, o si alguna cosa no els ha quedat clara ho poden tornar a mirar. És per això que crec que serà una manera molt bona de treballar dins les aules. L'únic problema que pot sorgir és el renou, però per això cal que a cada un dels nostres alumnes els proporcionem uns auriculars, així podran escoltar el material de forma individual sense molestar-se uns als altres per el renou que fa el que té devora.
Per realitzar aquest material, he utilitzat el programa Movie Maker. Era un programa amb el qual estava familiaritzada, perquè en altres ocasions havia creat vídeos. Crec que és un programa molt fàcil d'usar, ja que els botons que es troben dins el programa fàcilment s'entenen. A més, per Internet, pots trobar molts de tutorials que t'expliquen si no saps fer alguna cosa, a mi m'han estat molt útils. Aquest programa et permet crear vídeos, i després guardar-los com a pel·lícules, amb la qualitat que tu vulguis, permet posar-hi música si ho desitges, ja sigui de fons o principal. Així, com també transicions i animacions, per tant, crec que és un programa bastant complet i senzill d'usar. Una altre cosa que pots fer és triar si ho vols amb qualitat estàndard o de bona qualitat. També et permet triar si ho vols per ordenador o per un mòbil, ja que així la qualitat podria ser diferent. Amb un moment tens creada la teva pel·lícula, donant-hi la opció de pujar-ho a un espai web que permeti la visualització en línia. L'únic problema que vaig trobar és que alguns formats de vídeo no són compatibles. A jo em va passar que una vagada gravat amb la càmera, quan ho vaig anar a posar al Movie Maker, em deia que el format QuikTime no era compatible. Per tant, vaig haver de baixar-me un programa que permet canviar el format dels vídeos: Format Factory, així amb un moment vaig tenir-ho passat a un format compatible.
Com a conclusió, diré que m'ha agradat treballar amb aquest material, ja que he vist que podem usar-ho de manera educativa, que amb un moment pots tenir un vídeo muntat. A més, permet que tots els alumnes puguin seguir el seu ritme, així com abordar l'estil d'aprenentatge que el mestre vulgui. És un recurs més que se'ns ha ensenyat per dur-ho a l'escola i poder fer les classes d'una manera diferent. Crec que tots aquests canvis són positius i permeten que l'escola avanci.
Per acabar us deix el vídeo que he creat:



Per últim, també us adjunt la guia didàctica corresponent:

No hay comentarios:

Publicar un comentario