viernes, 17 de enero de 2014

Xarxes Socials

Hola a tots! Ja s'acaba el quadrimestre, per tant, aquesta és la darrera entrada que publicaré amb un taller, on ensenyi una eina tecnològica per utilitzar dins classe. Per aquesta darrera entrada, s'ha volgut tractar el tema de les xarxes socials, ja que és un dels espais web més usats per la societat d'avui en dia. Tot aquest canvi social i aquest avanç tecnològic, arriba fins als nostres infants. Per això, ells també estan al dia amb les xarxes socials i les utilitzen. Nosaltres en aquest cas, us volem mostrar que existeixen xarxes socials educatives, que podem fer servir dia a dia dins l'aula, com un espai comunicador entre alumnes i professors. Aquesta xarxa social és Edmodo. És una plataforma social, educativa, gratuïta que permet la comunicació entre els alumnes i els professors en un entorn tancat i privat a manera de microblogging. Serveix perquè el tu, juntament amb els teus companys i mestres, pugueu lliurar treballs i participis a classe o a casa.
És un lloc on pots entrar tant com mestre, com alumne. El que hem fet ha estat crear un compte com a mestres i allà hem penjat totes les tasques que hem anat realitzant a les pràctiques anteriors. A més, s'ha creat un grup "músics", on ficarem a tots els alumnes per a crear un grup de classe i poder interactuar. Com si fóssim mestres, hem anat posat, que és el que han de fer a cada tasca i quin és el dia que han de lliurar els nostres alumnes aquestes tasques. També es poden anar posant recordatoris perquè els alumnes recordin que han  de fer les tasques i el dia que l'han d'entregar.
Una vegada fet això he creat un compte com a alumne, per poder veure el resultat final i com ho veurien ells. Per això només fa falta que el mestre doni als seus alumnes un codi que et donen com a mestre, i ells al crear-se el compte el posen i entren directament al grup. El codi que necessiteu per entrar-hi és el següent: qmgiyg
Personalment, no coneixia aquesta xarxa social, però ha estat un gran descobriment, ja que crec que és molt útil. És una forma segura d'usar les xarxes socials per als nins, perquè avui en dia es molt difícil controlar-los. Per tant, permet un feedback amb tot moment amb el professor, perquè si un alumne es a casa i té algun dubte amb els deures, només cal que per Edmodo faci la pregunta, i el mestre tot duna que ho vegi, pot contestar. A més, té un apartat per partes, així, permet una relació constant i directe mestre-pares, per poder resoldre qualsevol dubte que els puguin sorgir, ja sigui del seu fill, de l'escola, o d'un altre tema.
Però amb tot aquest tema ens ficam amb un conflicte, i és, "les xarxes socials són bones per els nins petits?". És un tema amb molta controvèrsia, ja que hi ha opinions molt dispars.
Jo tinc opinions enfrontades, ja que crec que les xarxes socials són necessàries, perquè són el reflex de la societat, és a dir, és el que avui en dia està passant. Per això, no podem excloure als infants i no deixar-los usar xarxes socials. Com a pares/mares i mestres, hem d'educar-los per a que en facin un bon ús. Per tant, hem de començar per educar-nos a nosaltres mateixos i saber transmetre tots aquests coneixements als infants. A més, crec que són un molt bon ús per la comunicació directe amb el professor. També hem de tenir en compte que les xarxes socials no es redueixen a Twitter, Facebook i Tuenti, sinó que n'hi ha infinites més, que poden ser educatives, com és Edmodo. També hem trobat una escola que ha utilitzat aquesta xarxa social per un projecte (feis clic aquí si voleu veure el cas), on els nins havien d'arribar a crear un Parlament. Edmodo servia de lloc de comunicació, i allà anaven posant les seves opinions i hi havia feedback directe entre ells. Crec que hem de fomentar més aquest tipus de projectes, ja que és a través de tot això quan s'aconsegueix un bon ús de les xarxes socials. Per tant, crec que tot és bo si ho utilitzam en la mesura correcte.
Per altre banda, crec que si no vigilam on entren els infants és una arma molt perillosa. No podem controlar en tot moment que és el que fan els nostres infants a la xarxa. Degut a això, les xarxes socials poden ser un molt bon lloc per fer bulling o sexting. Crec que per això, cal una bona educació i un control continu sobretot als més petits per tal d'evitar totes aquestes coses. Molta gent diu que és un bon espai per socialitzar-se, però crec que avui en dia amb tants de mòbils i tanta tecnologia, el que fa és justament el contrari. Perquè, quantes vegades hem vist a un bar un grup d'amics tots junts, que no és xerren, que l'únic que fan és mirar el mòbil? Aquesta dependència d'estar informat del que passa a les xarxes socials en tot moment, crec que ens ha tornat massa dependents d'una cosa amb la qual podríem viure perfectament, i que ens ha allunyat de la socialització cara a cara. Per tant, hem de controlar i dosificar el temps que els infants i nosaltres com a adults passam a les xarxes socials. L'educació és la clau de tot, i estar educat també amb aquest tema és molt important.
Com que és un tema amb molta controvèrsia, a classe vam crear un debat per Twitter, per discutir això. Per poder veure alguna de les opinions que cada un donava, heu d'escriure a Twitter #edubate. Allà us sortiran tots els comentaris que tant el grup 3, com el grup 1, hem posat comentant aquest tema tan interessant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario