miércoles, 29 de enero de 2014

Reflexió final



Hola a tots! Aquesta és la darrera entrada a aquest blog, ja que l’assignatura s’acaba i és l’hora de fer una reflexió final de com ha anat tot aquest procés d’aprenentatge.
Vam començar tractant el concepte de PLE, per a que ens serviria, quins components podíem incloure-hi dins, l’organització, etc. Crec que ens ha servit de molt saber quins son els entorns personals d’aprenentatge de cada un de nosaltres. Hem pogut descobrir que moltes de les aplicacions i eines que utilitzàvem diàriament ens podien servir per crear un aprenentatge més dirigit cap a nosaltres mateixos. Ens ha servit per fixar els nostres propis objectius d’aprenentatge, gestionar l’aprenentatge, la gestió dels continguts i els processos i comunicar-nos amb altres en aquest procés d’aprenentatge. Com a exemple d’eina 2.0 per el nostre ple tenim el Symbaloo. Aquest ha anat evolucionant a mesura que també avançava l’assignatura. Tenim el Symbaloo acadèmic allà on podem posar totes les pàgines webs o eines que hem anat usant al llarg de totes les pràctiques, i que ens poden servir per el nostre futur acadèmic i professional. A mesura que he anat fent pràctiques he anat afegint aquelles coses noves que he usat. Per exemple, des del darrer pic que vaig posar una captura he afegit Edmodo, que ho vam utilitzar a la pràctica de xarxes socials, Youtube, Creative Commons, Scribd. Eines que durant tot el meu procés d’aprenentatge en aquesta assignatura he utilitzat i m’han servit. Aquí us deix la meva darrera captura. Com podem veure ha canviat molt des de la primera que vaig posar:

 


Tot això, ens ha servit per poder fer una sèrie de pràctiques que hem desenvolupat al llarg del curs i que ens han servit per poder-les aplicar en un futur a la classe. Crec que ha estat una feina molt profitosa per nosaltres, encara que algunes d’aquestes pràctiques ens han duit molta feina, però ens ha fet veure que utilitzar les noves tecnologies no només es tracta de posar un Power Point i ja està. Sinó que hi ha infinitat de eina amb les que es pot fer feina dins classe i que són molt profitoses, que ens permeten adaptar-nos a les característiques dels nostres alumnes i de nosaltres mateixos. 
Treballar sobre un projecte, crec que ha estat una bona opció, perquè era com treballar una unitat didàctica, a més ens ha fet veure com podem tractar un mateix tema amb diversos elements o eines. Sobretot crec que el coneixement més gran que he adquirit és el de que mai hem de donar per suposat que sabem tots els recursos que podem utilitzar a classe. També hem sabut com treballar d’una manera diferent, eines amb les que treballam des de fa anys, com pot ser el Power Point o les xarxes socials. Des d’aquesta assignatura li hem donat un punt de vista diferent i sobretot molt útil per el nostre futur.
Una altre cosa que crec que ens ha ajudat a assolir, és que hem de deixar enlaire la nostre imaginació. Hem hagut de dissenyar diferents tipus d’activitats, totes relacionades entre elles per un mateix projecte. Però crec que era important tenir imaginació i saber com plantejar una nova activitat sense que fos avorrida ni idèntica a l’anterior. Per tant, és un altre punt a favor.
Tota aquesta feina no només ens serveix per tractar les noves tecnologies, és a dir, totes les eines que hem creat les podem utilitzar a l’àrea que nosaltres vulguem, sempre canviant el tema en funció al que es treballa dins classe. Però és una forma de poder tractar aquestes noves tecnologies a totes les àrees, per tant, fer-les més dinàmiques i entretingudes. Ja que sempre fer feina d’una manera tradicional no ajuda, ni motiva. Per això, hem de canviar el xip i ser conscients de tots els recursos que tenim al nostre abast, i que amb un poc de feina amb un moment tenim creat un recurs totalment nou i diferent a tots els que hem estat utilitzant fins al moment. En definitiva, ens ha obert un món cap al nostre futur laboral, que ara el podem enfocar d’una altre forma, molt més dinàmica.
Per tot això, crec que el meu aprenentatge en aquesta assignatura ha estat molt gran, he après coses que creia que ja sabia. Mai hagués pensat que eines que havíem usat diàriament podien tenir uns usos totalment diferents i molt més pràctics. Esteim en un món on les tecnologies són imprescindibles i saber-ne fer bon ús d’elles és primordial. He après moltes coses i m’ha servit per dissenyar molts de tipus d’activitats i per tant, deixar volar la meva creativitat. És vera, que hi ha hagut moments de molta feina, així com les guies didàctiques que, tot i que són molt útils, al final era de les coses que més feina ens duia de fer. Però crec que s’ha notat de la primer a la darrera, ja que al final sabíem que era el que havíem de posar a cada apartat i com funcionava la cosa. A més, crec que l’estratègia que s’ha usat en aquesta assignatura ens ha deixat molt de lloc al descobriment i a l’experimentació. És veritat que se’ns donaven unes pautes, i a vegades uns tutorials per seguir, però érem nosaltres qui triàvem quin tipus d’eina ens agradava més i la que al final faríem servir per la nostra pràctica. Crec a hi ha hagut moments que tanta llibertat ens ha confós un poc, ja que no sabíem com fer segons quines coses. Però al final aquesta llibertat ens ha servit per adquirir molt millor l’aprenentatge, ja que com va dir Benjamin Franklin “Dimelo y lo olvido, enséñame y lo recuerdo, involúcrame y lo aprendo”. Pens que aquesta ha estat la filosofia i la metodologia que s’ha intentar dur a terme en aquesta assignatura. Que a molts dels que hem fet aquesta assignatura, ara ens demanen que facem una de les pràctiques i sabríem com fer-ho, perquè hem estat tan involucrats en aquest procés d’ensenyament que hem aprés moltes coses.

En conclusió, ha estat una assignatura molt profitosa a la vegada que ens ha duit molta feina, i que per el nostre futur és molt important perquè el que distingeix una classe bona d’una dolenta és que els alumnes participin i és motivin. Si plantegem aquest tipus d’estratègies i eines que estan a l’ordre del dia dels nins, farem que es puguin involucrar i aprendre tot el que nosaltres els volem ensenyar. Som futurs mestres, i com a tal, ens hem d’estar formant contínuament, aprenent coses que ens siguin útils per fer unes classes profitoses i motivants. Crec que he aprés molt amb aquesta assignatura i que en un futur posaré moltes de les activitats que hem fet en pràctica.


"L'aprenentatge és un simple àpendix de nosaltres mateixos; on  sigui que estiguem, està també amb nosaltres el nostre aprenentatge". William Shakespeare.



 Gràcies per la vostra atenció. Mar Bergas

No hay comentarios:

Publicar un comentario